Laitasaaren Martat ry

Polliittisesti sittoutumaton yhistys, jonka toiminta-ajatuksena on jäsenistön hyvinvoinnin ja aktiivisuuven ejistäminen sillä lailla, että he omalta osaltaan pystyvät vaikuttaammaan kotien ja perheenjäsenten hyvinvointiin, elinympäristöön ja yhteiskuntaan.

Saanu alakusa vuonna 1918

Maksavia jäseniä v.2014 55 henkiä, kunniajäseniä 3. Jäseneksi voi liittyä kuka tahasa, ikkään ja säätyyn kattomatta

Jäsenmaksuki pittää maksaa - se on ollu kolomekymppiä ja se sisältää lehen.

Mitä Martoissa tehhään ?

Laitasaaren Martat kokkoontuvat joka toinen maanantai viettämään yhessä aikaa ns. marttailtoihin. Ei me siellä pelekästään kahvia juua eikä taatusti juoruta koko iltaa. Me opiskellaan tähellisiä asioita, jotka liittyy kottiin, ravintoon, elämisseen yllensä. opetellaan sitä aren hallintaa kurssien ja opintokerhojen avulla. Meijän luona käy asiantuntijavieraita ja ite tehhään tutustumisvierailuja vaikka minne. Välillä vaihetaan vappaalle ja lähetään reissuun. Teatterissa ja konserteissa käyvvään kanssa. Rahhaa saahaan marttailtoina kahavista ja arvoista. Välillä meillä on ulukopuolisille ruuvan ja kahavin laittamista. Myyjäisiin osallistuttaan tietysti. Isompia arpajaisiaki on pijetty.

Hyövyttääkö se mittään ?

Mitäkö hyötyä marttana olemisesta? Tuut kuule mukavien ihimisten joukkoon. Hyvä on ihimisellä olla ystäviä, joitten kanssa voi porista. Se sosiaalinen puolihan se on meijänki hommassa tärkiää. Sinulla tullee porukassa käytyä semoosissa paikoissa, mihin ei tuu yksin mentyä. Reissaaminenki tullee joukossa vähä halavemmaksi. Aina se yhistys pikkusen avustaa virkistäytymisessäki. Martathan on sitä mieltä, että koti ja sen hyvinvointi on tärkiää. Saat evväitä mm. kaikkeen kottiin liittyvien asioitten hoitoon kaiken muun tievon lisäksi. Yhistystoiminta ylleensäkki opettaa monemmoisia taitoja ja nimenommaan käytännössä.

Tiesikkö...

...että Marttajärjestön nimi piti aluksi olla Sivistystä kodeille -yhdistys, mutta sillonen keisarillinen senaatti ei rohennu hyväksyä sen nimisen yhistyksen sääntöjä, koska naisväen sivistämisestä ei ehkä hyvvää seuraisi. Hoksaavat naiset vaihtovatki nimen martoiksi, mutta sivistys-ajatus säily säännöissä toiminnan johtotähtenä. Tämä uskonnollisuuteen ja puuhakkuuteen viittaava nimi ei aiheuttanu hämminkiä ja niinpä säännöt hyväksyttiin ja toiminta pääsi käyntiin.